Matiasy z boczkiem, cebulą i śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Matiasy z boczkiem, cebulą i śmietaną

    Dodane przez: arek

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 250 g matiasów w oleju
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 32%
  • 1 cebula
  • pęczek drobnego szczypiorki

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Matiasy osączyć z oleju, obrać ze skóry i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę. Oba składniki wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać je do matiasów na talerzu. Wszystko lekko przestudzić, po czym skropić kwaśną śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy