Matiasy z boczkiem, cebulą i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 706
Matiasy z boczkiem, cebulą i śmietaną
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g matiasów w oleju
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 32%
  • 1 cebula
  • pęczek drobnego szczypiorki

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Matiasy osączyć z oleju, obrać ze skóry i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę. Oba składniki wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać je do matiasów na talerzu. Wszystko lekko przestudzić, po czym skropić kwaśną śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy