Schab z porem i imbirem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3572

Składniki:

  • 40 dkg schabu bez kości
  • 2 pory
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 starta gałka muszkatołowa
  • olej

Opis przygotowania:

Schab umyć i pokroić w kostkę. Sos sojowy wymieszać z 5 łyżkami wody, dodać miód i zagotować. Zagotowanym sosem zalać mięso, dodać posiekany drobno imbir i odstawić na 30 minut. Następnie wyciągnąć mięso z sosu i usmażyć bez tłuszczu na patelni. Po usmażeniu mięso przełożyć do rondla. Pory oczyścić, umyć, pokroić w krążki i usmażyć na tłuszczu z mięsa dodając jedynie odrobinę oleju, po czym dodać do mięsa. Mięso zalać sosem i dusić pod przykryciem do 10 minut. Mąkę rozprowadzić z 1 łyżką wody, dodać do całości, wymieszać i zagotować. Gotowe danie podaje się na gorąco z ryżem i surówkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów