Zupa cukiniowa z miso oraz tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1768
Zupa cukiniowa z miso oraz tofu
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g tofu
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka białej pasty miso
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • jasny sos sojowy
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Cukinię oraz szczypiorek dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w bardzo cieniutkie, podłużne plastry, a szczypiorek pokroić drobno. Następnie do rondla wlać bulion warzywny i dodać do tego pastę miso z musztardą. Składniki w rondlu wymieszać i zagotować. Do zagotowanych składników dodać pokrojone drobno tofu. Całość doprawić do smaku niewielką ilością sosu sojowego, wymieszać i zagotować. Z zagotowanych składników odebrać 2 łyżki wywaru, wymieszać go ze śmietaną w kubku i przelać do całości. Wszystko ponownie wymieszać, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej cukinię i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów