Zupa cukiniowa z miso oraz tofu

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa cukiniowa z miso oraz tofu

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g tofu
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka białej pasty miso
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • jasny sos sojowy
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania

Cukinię oraz szczypiorek dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w bardzo cieniutkie, podłużne plastry, a szczypiorek pokroić drobno. Następnie do rondla wlać bulion warzywny i dodać do tego pastę miso z musztardą. Składniki w rondlu wymieszać i zagotować. Do zagotowanych składników dodać pokrojone drobno tofu. Całość doprawić do smaku niewielką ilością sosu sojowego, wymieszać i zagotować. Z zagotowanych składników odebrać 2 łyżki wywaru, wymieszać go ze śmietaną w kubku i przelać do całości. Wszystko ponownie wymieszać, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej cukinię i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy