Chipsy ryżowe z pastą z awokado

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Chipsy ryżowe z pastą z awokado

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1 garstka liści nasturcji do dekoracji
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Chipsy:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka średnio gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • Pasta:
  • 3 dojrzale awokado
  • 2 łyżeczki drobno tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Opis przygotowania

Awokado oraz liście nasturcji umyć i osączyć z wody.

Przygotować pastę: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ dokładnie rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę w misce. Do roztartego awokado dodać tarty parmezan, wsypać szczyptę soli i wlać do tego oliwę z oliwek. Składniki w misce wymieszać i wyłożyć na talerz.

Przygotować chipsy: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i pieprzu. Do wymieszanych składników wlać stopniowo wodę mineralną i mieszać łyżeczką do uzyskania konsystencji gęstej śmietanki. Po wymieszaniu składniki przelać małą chochelką do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na lekko rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości na talerzu.

Wszystko udekorować listkami nasturcji.

0 komentarzy

Podobne przepisy