Chipsy ryżowe z pastą z awokado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4644
Chipsy ryżowe z pastą z awokado
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 garstka liści nasturcji do dekoracji
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Chipsy:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka średnio gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • Pasta:
  • 3 dojrzale awokado
  • 2 łyżeczki drobno tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Awokado oraz liście nasturcji umyć i osączyć z wody.

Przygotować pastę: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ dokładnie rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę w misce. Do roztartego awokado dodać tarty parmezan, wsypać szczyptę soli i wlać do tego oliwę z oliwek. Składniki w misce wymieszać i wyłożyć na talerz.

Przygotować chipsy: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i pieprzu. Do wymieszanych składników wlać stopniowo wodę mineralną i mieszać łyżeczką do uzyskania konsystencji gęstej śmietanki. Po wymieszaniu składniki przelać małą chochelką do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na lekko rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości na talerzu.

Wszystko udekorować listkami nasturcji.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów