Pieczeń z sosem myśliwskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4316

Składniki:

  • 60 dkg schabu bez kości
  • 80 dkg białej kapusty
  • 100 ml białego wina
  • 3 jabłka
  • 8 dkg wędzonego boczku
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki zasmażki z mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 pęczek zielonej natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni do 40 minut. W czasie pieczenia mięso podlewać 1/4 l ciepłej wody. Kapustę dokładnie oczyścić, usunąć głąb, poszatkować drobno, opłukać w zimnej wodzie i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na małe cząstki. Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla i wysmażyć bez tłuszczu na małym ogniu. Do wysmażonego boczku dodać poszatkowaną kapustę i jabłka, smażyć kilka minut. Następnie dodać do tego 1/8 l wody i białe wino. Całość przykryć i dusić do 30 minut, potem doprawić solą i cukrem. Natkę pietruszki posiekać drobno, obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Musztardę wymieszać z pokrojoną cebulą i połową natki zielonej pietruszki i posmarować pieczone mięso w piekarniku na 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, przecedzić sos i dopełnić go wodą do 400 ml płynu, zagotować i wsypać do niego zasmażkę. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pieczeń przełożyć na półmisek, wyłożyć kapustą i posypać resztą zielonej natki pietruszki. Sos przelać do sosjerki i podawać osobno.

Komentarze (1)

A mięso to bez przypraw, soli i pieprzu? Pierwszy raz widzę taki przepis???!!!!

Podobne przepisy

Więcej przepisów