Buraczki z brokułem, serem i chipsami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1192
Buraczki z brokułem, serem i chipsami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g twarogu koziego
  • 6 chipsów paprykowych
  • 4 buraczki czerwone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 brokuł
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować go blenderem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Następnie przestudzone buraczki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do startych buraczków wlać oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, cukrem i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć je łyżką do zmiksowanego wcześniej brokuła na talerzu. Na to nałożyć po jednej łyżce twarogu koziego i wszystko udekorować chipsami paprykowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów