Bezy lodowe z malinami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

5-6 os.

Składniki

  • 400 g lodów waniliowych
  • 200 g świeżych malin
  • Bezy:
  • 8 białek jaj
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Białka przełożyć do miski, zasypać cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy, zmiksować mikserem na sztywną pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć je równymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i przestudzić w nim bezy.

Po przestudzeniu wyciągnąć je z piekarnika, wyłożyć na tackę i małą łyżeczką zrobić w nich wgniecenia od góry. Następnie nałożyć na nie po jednej gałce lodów waniliowych i wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami.

0 komentarzy

Podobne przepisy