Bezy lodowe z malinami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 808
Bezy lodowe z malinami
fot. johnrobertshepherd / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g lodów waniliowych
  • 200 g świeżych malin
  • Bezy:
  • 8 białek jaj
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Białka przełożyć do miski, zasypać cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy, zmiksować mikserem na sztywną pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć je równymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i przestudzić w nim bezy.

Po przestudzeniu wyciągnąć je z piekarnika, wyłożyć na tackę i małą łyżeczką zrobić w nich wgniecenia od góry. Następnie nałożyć na nie po jednej gałce lodów waniliowych i wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy