Gangjeong

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1321

Składniki:

  • 100 g prażonego białego sezamu
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g tłuczonych pistacji
  • 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Do rondla przelać miód i wodę. Następnie wsypać do tego cukier, szczyptę soli i podgrzewać na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Do rozpuszczonych składników wsypać prażony sezam, orzeszki ziemne, rodzynki i tłuczone pistacje. Wszystko wymieszać i gotować razem przez minutę. Po tym czasie składniki wyłożyć na tackę pokrytą pergaminem lub papierem do pieczenia. Górę składników tak samo nakryć kolejnym papierem do pieczenia lub pergaminem. Całość dokładnie rozwałkować wałkiem na grubość 1 cm. Rozwałkowane składniki przestudzić, a następnie wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Gotowe wyciągnąć z zamrażalnika, odwinąć z papieru i pokroić ostrym nożem na małe porcje.

Komentarze (0)