Kurczak w bulionie z ryżem i brokułem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ryż oraz brokuła opłukać pod bieżącą wodą. Brokuła podzielić na różyczki. Następnie ryż przełożyć do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny i dodać do tego różyczki brokuła. Składniki w rondlu oprószyć curry, szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i trzymać w ciepłym. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz z ryżem, po czym wlać do tego bulion z gotowanym brokułem.

0 komentarzy

Podobne przepisy