Zupa z dyni i homara

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1356
Zupa z dyni i homara
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 600 g miąższu z dyni
  • 200 g paluszków surimi
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki śmietany 32%
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paluszki surimi obrać ze skóry, pokroić na małe kawałeczki, przełożyć je do rondla, zalać je bulionem warzywnym i gotować przez 7 minut. Po tym czasie miąższ z dyni pozbawić skóry, pokroić go w małą kostkę, dodać do składników w rondlu i gotować do jego miękkości. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz. Gotową zupę polać sosem chili, śmietaną i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów