Gnocchi z groszkiem, kurczakiem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2995
Gnocchi z groszkiem, kurczakiem i szpinakiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 liście świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Gnocchi:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Liście szpinaku oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Groszek zielony osączyć z zalewy.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę przełożyć na stolnicę, dodać do niej mąkę, wbić jajko i całości wyrobić ciasto. Podsypać je mąką i zwinąć w jeden długi rulon o grubości 2 cm.

Następnie rulon pokroić ostrym nożem na 1,5 cm ukośne kluski, wrzucić je do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Ćwiartki z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Wtedy odcedzić je z nadmiaru bulionu, oddzielić od kości i dodać je gnocchi na talerzu.

Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej liście świeżego szpinaku. Szpinak smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie ściągnąć go z ognia i wraz z oliwą dodać po potrawy.

Wszystko posypać tartym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posypać zielonym groszkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów