Zupa krewetkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2707
Zupa krewetkowa
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg mrożonych krewetek
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie marchew obrać ze skóry i razem z łodygami selera pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać do tego pokrojoną marchew, łodygi selera i wsypać do tego mieloną paprykę chili. Składniki wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wrzucić do tego przygotowane wcześniej krewetki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i od chwili zagotowania składników wszystko gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów