Kalmary w cieście z sosem chili

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kalmary w cieście z sosem chili

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 500 g mrożonych kalmarów
  • 200 ml słodkiego sosu chili Tao Tao
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Kalmary rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie do miski przesypać mąkę ryżową, wsypać do niej szczyptę soli, wlać mleko kokosowe, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W wyrobionym cieście zanurzyć przygotowane wcześniej kalmary, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Podawać z słodkim sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy