Ogórki smażone z sosem jogurtowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ogórki smażone z sosem jogurtowym

    Dodane przez: arek

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos:
  • 2 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania

Ogórki umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Następnie jajka wbić na talerz, po czym wsypać do nich mielone nasiona kolendry, szczyptę soli i razem roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Pokrojone wcześniej ogórki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w mące. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego ojeju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: jogurt przełożyć do miseczki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do jogurtu w misce. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i podawać razem ze smażonymi ogórkami.

0 komentarzy

Podobne przepisy