Ciasto pekan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2885
Ciasto pekan
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250 g masła
  • 50 ml szkockiej whiskey
  • 3 jajka
  • 2 szklanki siekanych drobno orzechów pekan
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki syropu kukurydzianego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z brązowym cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, ponownie wyrobić ręcznie, rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Przygotować nadzienie: do rondelka wlać syrop kukurydziany, wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli i dodać do tego masło. Składniki w rondlu dokładnie wymieszać, a kiedy się rozpuszczą, zagotować je na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wlać do nich whiskey i ekstrakt waniliowy oraz wsypać siekane orzechy pekan. Całość wymieszać. Następnie jajka ubić mikserem i dodać do całości. Składniki ponownie wymieszać i przełożyć na ciasto na blasze do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 45 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów