Puree z kasztanów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1820
Puree z kasztanów
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg kasztanów jadalnych
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki masa
  • sól

Opis przygotowania:

Kasztany umyć, ponacinać dookoła, wrzucić do gorącej wody i gotować kilka minut. Następnie wyciągnąć gorące i obrać ze skory. Obrane włożyć do rondla, lekko posolić, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem do 40 minut. Po ugotowaniu kasztany odcedzić, mleko zachować, kasztany przepuścić przez maszynkę. Przepuszczone kasztany włożyć ponownie do garnka i trzymając na małym ogniu dodawać powoli masło i kilka łyżek mleka. Wszystko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotowe puree może być dodatkiem do białego mięsa. Podawać na zimno lub gorąco.

0 komenatrzy

Podobne przepisy