Puree z kasztanów

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Puree z kasztanów

    Dodane przez: wd2005

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1 kg kasztanów jadalnych
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki masa
  • sól

Opis przygotowania

Kasztany umyć, ponacinać dookoła, wrzucić do gorącej wody i gotować kilka minut. Następnie wyciągnąć gorące i obrać ze skory. Obrane włożyć do rondla, lekko posolić, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem do 40 minut. Po ugotowaniu kasztany odcedzić, mleko zachować, kasztany przepuścić przez maszynkę. Przepuszczone kasztany włożyć ponownie do garnka i trzymając na małym ogniu dodawać powoli masło i kilka łyżek mleka. Wszystko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotowe puree może być dodatkiem do białego mięsa. Podawać na zimno lub gorąco.

0 komentarzy

Podobne przepisy