Tatar z warzywami i chipsami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1487
Tatar z warzywami i chipsami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej bez kości
  • 20 g chipsów ziemniaczanych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście włoskiej kapusty
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • sól
  • pieprz
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć ją do miski. Czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i dodać do polędwicy w misce. Wbić do tego jajko, wsypać szczyptę pieprzu, wlać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki przełożyć na talerz. Następnie brokuł podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Liście kapusty włoskiej pokroić na kawałki, po czym pokrojone razem z plastrami cebuli zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać białym i czarnym sezamem, listkami bazylii oraz udekorować chipsami ziemniaczanymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów