Karp w zaprawie octowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1691

Składniki:

  • 2 filety z karpia (ok.1,5 kg)
  • 100 ml oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • Zalewa:
  • 100 ml octu 10 %
  • 100 ml wody
  • 3 dkg cebuli
  • 3 dkg marchwi
  • 3 dkg pietruszki
  • 3 dkg selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu niemielonego
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Opis przygotowania:

Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonki, obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotować zalewę, wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w plasterki. Do warzyw dolać wody, dodać liść laurowy, pieprz i zagotować. Doprawić solą, cukrem i zalać octem. Całość jeszcze raz zagotować i odstawić do przestygnięcia. Usmażonego karpia zalać zaprawą i włożyć na 15 minut do lodówki. Gotowego podajemy na zimno prosto z zaprawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów