Warzywa z miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2235
Warzywa z miodem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 mały seler
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Seler obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę białą pokroić na małe kawałki i dodać do startego selera w misce. Następnie oba składniki skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę czerwoną oraz zieloną, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać składniki z miski. Całość skropić miodem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu białego, ponownie dobrze wymieszać i smażyć razem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów