Bakłażan z czosnkiem i sosem sojowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Bakłażan z czosnkiem i sosem sojowym

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 główki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz biały mielony
  • sól

Opis przygotowania

Bakłażana oraz szczypiorek umyć i osaczyć z wody. Bakłażana pokroić na małe kawałki. Szczypiorek pokroić drobno. Czosnek podzielić na ząbki i obrać je ze skóry. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić do niej mielone nasiona kolendry oraz całe ząbki czosnku. Składniki wymieszać i smażyć do chwili aż czosnek się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojonego bakłażana i smażyć razem przez minutę. Po tym czasie wlać do tego sos sojowy i wsypać pokrojony wcześniej szczypiorek,. Całość wymieszać, doprawić pieprzem białym i szczyptą soli jeśli trzeba, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy