Bakłażan z czosnkiem i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 8667
Bakłażan z czosnkiem i sosem sojowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 główki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz biały mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażana oraz szczypiorek umyć i osaczyć z wody. Bakłażana pokroić na małe kawałki. Szczypiorek pokroić drobno. Czosnek podzielić na ząbki i obrać je ze skóry. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić do niej mielone nasiona kolendry oraz całe ząbki czosnku. Składniki wymieszać i smażyć do chwili aż czosnek się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojonego bakłażana i smażyć razem przez minutę. Po tym czasie wlać do tego sos sojowy i wsypać pokrojony wcześniej szczypiorek,. Całość wymieszać, doprawić pieprzem białym i szczyptą soli jeśli trzeba, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów