Tarta z mortadelą, jajkiem, serem i cukinią

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Tarta z mortadelą, jajkiem, serem i cukinią

    Dodane przez: iwona

    fugzu / CC-BY 2.0

  • Tarta z mortadelą, jajkiem, serem i cukinią

    Dodane przez: iwona

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 ml mleka 2%
  • 200 g mortadeli w plastrach
  • 200 g sera gorgonzola w plastrach
  • 6 jaj
  • 2 małe, zielone cukinie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do odpowiedniej formy. Następnie cukinie umyć i pokroić w cienkie, podłużne plastry. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Na ciasto w formie nałożyć warstwami plastry mortadeli, sera gorgonzola oraz pokrojoną wcześniej cukinią. Całość zalać rozmieszanymi składnikami z rondla i posypać łuskanymi orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.

0 komentarzy

Podobne przepisy