Ravioli z mięsem i szpinakiem w sosie śmietanowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ravioli z mięsem i szpinakiem w sosie śmietanowym

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 20 g grubo tartego parmezanu
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Farsz;
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • Sos:
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Szpinak rozmrozić.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je mieloną kolendrą oraz szczyptą pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego rozmrożony wcześniej szpinak. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, po czym wbić do niego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm. Na jeden rozwałkowany kawałek ciasta nałożyć łyżeczką małe porcje przygotowanego farszu, następnie na to nałożyć drugi kawałek rozwałkowanego ciasta. Kubkiem wyciąć z całości krążki, zlepić je ręcznie, wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do chwili, aż składniki same podpłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z gotowanej wody i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Śmietanę wymieszać z mąką w kubku i przelać do stopionego masła. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Wszystko posypać grubo startym parmezanem oraz natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy