Jabłka smażone z musem jabłkowym i lodami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Jabłka smażone z musem jabłkowym i lodami

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek (Lobo)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry i usunąć z nich gniazda nasienne. Pół kilo pokroić w ćwiartki, a pozostałe pół kilo zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Rodzynki sparzyć wrząca woda, osączyć z jej nadmiaru i dodać do zmiksowanych jabłek. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę, mielone orzechy, cukier puder, cynamon i razem dokładnie wymieszać. Pokrojone wcześniej jabłka w ćwiartki namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie posypać wymieszanymi z drugiego talerza składnikami. Obsypane jabłka wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Całość pozostawić do ostygnięcia, wówczas dodać do tego po jednej gałce lodów.

0 komentarzy

Podobne przepisy