Tatar z homara z karmelizowaną cebulą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Tatar z homara z karmelizowaną cebulą

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g mrożonego homara
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki czerwonego wina półsłodkiego
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • mielony pieprz biały

Opis przygotowania

Homara rozmrozić i posiekać drobno do miski. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do homara w misce. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć je na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać cukier brązowy, mieloną kolendrę, po czym wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy wlać do tego ocet balsamiczny oraz czerwone wino. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż połowa płynu ze smażonych składników odparuje. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy