Rybki w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1753
Rybki w cieście
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 dkg małych rybek
  • 20 dkg maki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Rybki oczyścić z łebków i skrzeki. Mąkę wysypać na talerz, obtoczyć w niej małe rybki i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Po obsmażeniu rybki wyciągnąć i ostudzić.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z trzema łyżkami mąki, solą oraz wodą, aby powstało ciasto gęściejsze do ciasta naleśnikowego. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać ja z ciastem. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, wylać na niego ciasto i piec wolno, aż od dołu się upiecze, a wierzch zgęstnieje. Ułożyć na wierzchu pieczone wcześniej rybki, przewrócić całe ciasto na druga stronę i dosmażyć przez kilka minut. Gotowe rybki podajemy prosto z patelni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów