Zapiekanka mięsno-warzywna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1259
Zapiekanka mięsno-warzywna
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka tartego sera Gouda
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć do brytfanki i posypać je przyprawą do ziemniaków. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do kolejnego rondla, zalać 1 ,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ziemniaków. Mięso mielone zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Cukinię pokroić w cienkie plastry i dodać ją do składników. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać tartym serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do czasu, aż ser całkowicie się roztopi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów