Bułki z jajkami, szynką i fondue

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Bułki z jajkami, szynką i fondue

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 20 g wędzonej szynki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 bułki zwykle
  • Fondue:
  • 250 g sera emmentaler
  • 200 g sera gruyere
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania

Bułki przekroić na połówki i lekko je zrumienić na 1 łyżce oleju na patelni. Zrumienione wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zrumienić na nim wędzoną szynkę. Kiedy się zrumieni, wbić na nią jajka i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż same białka jaj się zetną. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je na bułki na talerzu.

Przygotować fondue: ser emmentaler oraz gruyere zetrzeć razem do jednej miski na tarce o drobnych oczkach. Do startego sera dodać obrany i pokrojony drobno czosnek. Następnie wlać wino do rondla, wsypać do niego składniki z miski i razem podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się serów. Kiedy to nastąpi, wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową, suszony estragon i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, a następnie ściągnąć z ognia i polać tym bułki.

Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy