Mintaj z groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1385
Mintaj z groszkiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego, zielonego groszku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 1 kg mrożonych filetów z mintaja
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego, kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Groszek zielony rozmrozić, przesypać go na sito i przelać wrząca wodą. Następnie osączyć go z nadmiary wody i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do groszku w mikserze. Wsypać do tego suszone oregano, szczyptę soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do kieliszków. Na talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem wraz z mielonym, kolorowym pieprzem i szczyptą soli. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie filety z mintaja rozmrozić, pokroić w plastry o grubości 2 cm i namoczyć je w roztrzepanych wcześniej jajkach. Namoczoną rybę oprószyć bułką tartą z każdej strony i włożyć ją do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy w kieliszkach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów