Samosy z owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2131
Samosy z owocami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 kiwi
  • 1 garstka płatków kukurydzianych
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 4 pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce dokładnie umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej drobno pokrojoną margarynę, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość do 2 mm i wyciąć krążki kubkiem.

Przygotować nadzienie: pomarańcze oraz mandarynki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Następnie oprószyć mielonym cynamonem, cukrem pudrem i dokładnie wymieszać.

Wymieszane składniki nałożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, posypać cukrem waniliowym i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Kiwi obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, zmiksować mikserem na jednolitą masę i polać tym całość. Na koniec udekorować płatkami kukurydzianymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów