Sałatka warzywna z mięsem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1445
Sałatka warzywna z mięsem i awokado
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 20 g wędzonego boczku
  • 15 g szynki wiejskiej wędzonej
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki majonezy
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado dokładnie umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do ziemniaków. Dodać do tego pokrojone drobno ogórki kiszone. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do tego majonez. Ponownie wymieszać i dodać do rukoli na talerzu. Groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć go do miksera. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki, dodać do groszku w mikserze i razem zmiksować na jednolita masę. Boczek pokroić w mała kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do zmiksowanych wcześniej składników, wymieszać i dodać do całości na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną w cienkie plastry wędzoną szynką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów