Boczniaki z kaszą i kiełkami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Boczniaki z kaszą i kiełkami

    Dodane przez: arek

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 400 g boczniaków
  • 5 g kiełków zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania

Kiełki, grzyby oraz kaszę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie boczniaki pokroić w cienkie plastry i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować grzyby od chwili zagotowania wody w naczyniu jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć je z ognia. Kaszę jęczmienną przesypać do rondla, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Do ugotowanej kaszy wlać oliwę z oliwek i dodać wcześniej ugotowane boczniaki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego, czarnego pieprzu i udekorować kiełkami zielonego groszku.

0 komentarzy

Podobne przepisy