Szczypka

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 13988
Szczypka
fot. Matman z Lublina / CC-BY-SA 3.0
Szczypka to słodki przysmak na bazie cukru, kojarzony najczęściej z odpustami, szczególnie popularny na Lubelszczyźnie. Ma kształt pałeczki, przypominającej szczapę drewna (stąd też pochodzi jego nazwa).

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 60 g cukru
  • 6 białek jaj
  • 6 g żelatyny spożywczej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • w zależności od smaku pożądanego smaku: po 10 ml syropu miętowego, różanego, truskawkowego lub barwnika spożywczego

Opis przygotowania:

Zagotować wodę z cukrem, syropem lub barwnikiem spożywczym na dużym ogniu. Następnie wsypać do tego żelatynę spożywczą i gotować do czasu rozpuszczenia się składników. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia. Białka jaj wbić do rondla i ubić z nich sztywną pianę mikserem. Do ubitej piany wlać stopniowo zagotowane wcześniej składniki, całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, po czym przelać do odpowiednich korytek plastikowych o długości około 15 cm, wyłożonych folią i posypanych niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Całość pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki na 2 godziny.

7 komentarzy

jak wyglądają po zrobieniu?
zdjęcie tutaj jest z sieci a nie przysmaku zrobionego wg tego przepisu

@Łukasz: no właśnie

Super sposób wypróbowałam

2razy robiłam i nie wyszło

wymagana jest odpowiednia temperatura a mase cukrowa wyciaga sie na haku zeby szczypa miala odpowiednia kruchosc i pory

to nie jest prawidlowy przepis na szczypy odpustowe

Super wszystko wygląda, takie wyszły jak że sklepu 😍dzięki

Moja babcia to zawsze kupowała na jakichś lokalnych festynach. Tylko u nas (dolnośląskie) większość mówi na to: rokoko.