Cendol

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Cendol

    Dodane przez: iwona

    Popo le Chien (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 300 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 100 g palmowego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Ciasto:
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki aromatu pandan
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami wody, wlać do tego aromat pandan i postawić na średnim ogniu. Cały czas mieszać drewnianą łyżka, aż składniki zgęstnieją, tworząc szklistą masę. Gotową masę ściągnąć z ognia, przełożyć szybko do szprycy i wycisnąć ją do 1,5 l zimnej wody. Kiedy masa ostygnie, odcedzić ją z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Następnie mleko kokosowe przelać do kolejnego rondla, wsypać do niego cukier, wlać aromat migdałowy i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia, przestudzić i zalać tym składniki w misce. Fasolę czerwoną odcedzić z zalewy i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Do fasoli wsypać cukier palmowy i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy smażone ściągnąć z ognia i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy