Parzybroda

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1876
Parzybroda
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25g wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ćwiartka włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę włoską pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Następnie boczek wędzony również pokroić w drobną kostkę i zrumienić go w rondlu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę oraz kapustę włoską. Składniki oprószyć mielonym kminkiem, wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wrzucić do tego pokrojone ziemniaki i wszystko zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały. Następnie wszystko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, całość ściągnąć z ognia, ubić tłuczkiem do ziemniaków na drobną masę i przełożyć do miski.

Komentarze (0)