Daktyle w cieście

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Daktyle w cieście

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis przygotowania

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i skropić ciemnym rumem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, pokroić w kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm i nałożyć na nie daktyle skropione rumem.

Całość dokładnie zawinąć ręcznie w uszka lub sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z oleju, przełożyć na talerz i gdy są jeszcze gorące, posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy

Podobne przepisy