Daktyle w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1685
Daktyle w cieście
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i skropić ciemnym rumem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, pokroić w kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm i nałożyć na nie daktyle skropione rumem.

Całość dokładnie zawinąć ręcznie w uszka lub sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z oleju, przełożyć na talerz i gdy są jeszcze gorące, posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów