Rempeyek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1465
Rempeyek
fot. Midori / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g mąki ryżowej
  • 200 g łuskanych orzeszków ziemnych
  • 50 g suszonych krewetek
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Suszone krewetki posiekać drobno i przesypać na stolnicę. Wsypać do nich mąkę, szczyptę soli, suszoną kolendrą i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać mleko kokosowe i wyrobić gładkie ciasto. Dodać do tego łuskane orzeszki ziemne i całość jeszcze raz dokładnie wyrobić, po czym uformować z tego ręcznie małe placki i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)