Placki z batatów na słodko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1857

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 łyżki grubo tartego sera Gouda
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka 2%

Opis przygotowania:

Bataty umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 0,7 mm. Przygotować ciasto: mąkę przesypać z cukrem do rondla. Wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie w wyrobionych składnikach zanurzyć pokrojone wcześniej plastry batatów, po czym wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni, posypać tartym serem Gouda i smażyć na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów