Klenät

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1218

Składniki:

  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i mielonym kardamonem. Do wymieszanych składników dodać masło oraz żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i pociąć w kształt rombów. Pocięte kawałki ponacinać w środku i przepleść końce ciasta przez wykonane wcześniej nacięcie. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągnąć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)