Pizza z mozzarellą i rukolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1878
Pizza z mozzarellą i rukolą

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
  • 300g mąki do ciasta na pizzę
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 duża kulka sera typu mozzarella
  • 100g rukoli
  • oliwa z oliwek Olitalia
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

• Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
• Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
• Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
• Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów