Picarones

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1141
Picarones
Rodriguez, M. / domena publiczna

Składniki:

  • 100 ml melasy cukrowej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 200 g miąższu z dyni piżmowej
  • 15 g Drożdży Babuni
  • 2 bataty
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz miąższ z dyni umyć. Ziemniaki obrać ze skóry i razem z miąższem z dyni zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie do startych składników wsypać mąkę, mielony anyż i cynamon, po czym wlać do tego roztarte drożdże i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pokroić na równe kawałki, rozwałkować je na rulony o grubości 1 cm i złączyć ich końce ze sobą w kształt okręgu. Złączone składniki wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Melasę cukrowa przelać do rondla, postawić ją na małym ogniu i podgrzać do temperatury 30-40 stopni. Po podgrzaniu polać ją usmażone wcześniej składniki.

0 komenatrzy