Rozetki (ciastka)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1836
Rozetki (ciastka)
fot. Alex Harness (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciastek
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mleko przelać do rondla, wbić do niego jajka, dodać ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać mocno szklankę oleju na patelni, włożyć do niego specjalne foremki do smażenia rozetek i trzymać przez 10 sekund. Po tym czasie do rozgrzanych foremek wlać zmiksowane wcześniej ciasto. Całość smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu ciastka wyciągnąć z oleju, a następnie z foremek i osączyć z tłuszczu na bibule. Wszystko posypać cukrem pudrem. Gotowe rozetki można również wykorzystać do wieszania jako ozdoby świąteczne.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów