Ciasteczka orzechowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1115
Ciasteczka orzechowe
fot. Bramfab (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g mąki z mielonych orzechów laskowych
  • 200 g cukru
  • 8 białek z jaj
  • 1 łyżka maki pszennej

Opis przygotowania:

Wymieszać mąkę z orzechów z cukrem i mąka pszenną. Białka ubić mikserem na sztywna pianę. Do ubitej piany dodać stopniowo wymieszane wcześniej składniki, po czym całość ponownie wymieszać do chwili, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę nabrać małą łyżeczką i przełożyć ją na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Ciasteczka doskonale nadają się na prezent i uroczystości rodzinne.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów