Swiss roll

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Ciasto:
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g startej drobno gorzkiej czekolady
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: oddzielić białka od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do ubitej piany wlać utarte żółtka, potem wsypać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Całość zmiksować mikserem, aby powstała jednolita masa. Gotową masę przelać na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie się ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli patyczek przylepia się do ciasta, to należy je piec nadal).

Po upieczeniu cukier waniliowy przesypać na lekko wilgotny ręcznik i wyłożyć na nim upieczone ciasto, papierem do góry. Następnie z ciasta odwinąć papier i całość zawinąć w jeden rulon ręcznikiem. Zawinięte składniki pozostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, ciasto odwinąć, ale pozostawić je na ręczniku.

Przygotować krem: rozwinięte ciasto wysmarować dżemem z czarnej porzeczki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a ubitą pianą wysmarować ciasto z dżemem. Wszystko zawinąć w rulon ręcznikiem, wstawić do lodówki i trzymać przez 2 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z ręcznika, i pokroić na porcje.

0 komentarzy

Podobne przepisy