Kocie języczki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1245
Kocie języczki
fot. BrokenSphere (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Ciasto:
  • 3 białka jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki masła
  • Posypka:
  • 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia.

Przygotować ciasto: masło utrzeć mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy wlać ekstrakt waniliowy, wsypać stopniowo mąkę, cały czas ucierając i dodając do po łyżce ubitej piany z białek. Całość ponownie zmiksować mikserem, aż do uzyskanie jednolitej masy. Następnie zmiksowane składniki przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć je na wysmarowany wcześniej papier do pieczenia w kształt języczków.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż ciasto cię zarumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować posypkę: tartą skórkę pomarańczowa wymieszać z cukrem pudrem, po czym wymieszanymi składnikami posypać jeszcze gorące ciasto. Gotowe przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze (0)