Boxty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1741
Boxty
fot. DavidBailey (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • Sałatka:
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 żółta młoda cukinia
  • 1 pomidor
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Sos:
  • 4 pieczarki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesypać razem do jednej miski. Wbić do tego jajko, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i rozłożyć na stolnicy.

Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego starte wcześniej ziemniaki. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną ściągnąć je z ognia i przełożyć na usmażone ciasto. Następnie całość zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz.

Przygotować sałatkę: cukinię zieloną oraz żółtą pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Pomidora również pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku cukrem i szczyptą soli, zalać sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do potrawy.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrane ze skóry i pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Wsypać do tego mąkę i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejną minutę. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i polać nimi po potrawie na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki i suszoną kolendrą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów