Flädle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2146
Flädle
fot. RobertK (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łodygi świeżego tymianku
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • pęczek szczypiorku
  • Ciasto:
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mleka 2%

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew i seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę do rondla. Czosnek obrać ze skory pokroić drobno i dodać do składników w rondlu. Por pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw. Dodać do tego ziarna pieprzu, liście laurowe, gałązki świeżego tymianku i wszystko zalać bulionem wołowym. Składniki gotować do miękkości, po czym doprawić je do smaku sosem sojowym i sosem Worcestershire. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.

Przygotować ciasto: mąkę przespać z solą do rondla, zalać mlekiem, wodą mineralna, wlać do tego olej roślinny i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z patelni, pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i przełożyć je do miski. Następnie wszystko zalać gorącym bulionem wołowym z warzywami i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów