Cranachan (deser)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1758
Cranachan (deser)
fot. Catchpenny / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 280 ml śmietany kremówki
  • 180 g płatków owsianych
  • 5 łyżek płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki whiskey
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • 0,5 szklanki czerwonej porzeczki

Opis przygotowania:

Owoce umyć, osączyć z wody i część z nich przełożyć do pucharków deserowych. Pozostała część pozostawić do wyłożenia górnej warstwy deseru. Płatki owsiane przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na małym ogniu do chwili, aż lekko się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przestudzić. Następnie serek homogenizowany ubić mikserem razem ze śmietaną na jednolitą masę, po czym ubite składniki wyłożyć na owoce w pucharkach deserowych. Dodać do tego pozostałą część owoców. Miód wymieszać z whiskey i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów