Cranachan (deser)

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 280 ml śmietany kremówki
  • 180 g płatków owsianych
  • 5 łyżek płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki whiskey
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • 0,5 szklanki czerwonej porzeczki

Opis przygotowania

Owoce umyć, osączyć z wody i część z nich przełożyć do pucharków deserowych. Pozostała część pozostawić do wyłożenia górnej warstwy deseru. Płatki owsiane przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na małym ogniu do chwili, aż lekko się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przestudzić. Następnie serek homogenizowany ubić mikserem razem ze śmietaną na jednolitą masę, po czym ubite składniki wyłożyć na owoce w pucharkach deserowych. Dodać do tego pozostałą część owoców. Miód wymieszać z whiskey i polać całość.

0 komentarzy

Podobne przepisy