Zerde

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Zerde

    Dodane przez: arek

    E4024 / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 6 szklanek cieplej wody
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki łuskanych pistacji
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki suszonego szafranu

Opis przygotowania

W ciepłej wodzie namoczyć rodzynki, suszony szafran, kurkumę oraz mąkę kukurydzianą. Następnie ryż opłukać pod bieżącą woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu zalać go namoczonymi wcześniej składnikami, potem wlać do tego jeszcze wodę różaną, wsypać cukier puder i pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać i ponownie zagotować . Po zagotowaniu przelać do miseczek i dobrze przestudzić.

0 komentarzy