Flummery

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1285
Flummery
fot. Jrej09 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 nektaryny
  • 2 listki świeżej mięty
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Deser:
  • 2 szklanki mleka skondensowane słodzonego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej w proszku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Nektaryny oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować deser: żelatynę spożywczą moczyć w zimnej wodzie przez 5 minut. Potem do rondla wlać mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i zagotować. Na wrzątek wrzucić tartą skórkę pomarańczową, wsypać stopniowo mąkę, szczyptę soli i dodać żółtko. Składniki mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę spożywczą. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognie i przełożyć do plastikowych kubeczków. Następnie przestudzić, wstawić do lodówki, aby zakrzepły. Wtedy wyciągnąć z lodówki, kubków i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem i nałożyć ją na deser. Całość wyłożyć pokrojonymi nektarynami, polać syropem malinowym i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)