Placki bananowo-kokosowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1154
Placki bananowo-kokosowe
fot. Christina Chan (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, odciąć końcówki, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry do miski. Następnie zasypać je wiórkami kokosowymi. Mleko kokosowe przelać do rondla, wsypać do niego cukier puder, cukier waniliowy, proszek do proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wbić do tego jajko, wlać roztopione masło i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przelać do pokrojonych bananów z wiórkami kokosowymi. Całość dokładnie wymieszać i chochelką przelać na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów